Característiques tècniques
Distància: 9,80 km. aproximadament
Temps: 3 hores aproximadament
Dificultat: Baixa. Es pot fer a peu o en bicicleta
PDF: Descarrega la informació en PDF
GPS: Descarrega la ruta per el GPS
Descripció
Tona és una cruïlla de camins que travessen un paisatge de camps verds i turons grisos on s’hi ubiquen els nostres monuments: fites de valor arqueològic i històric que expliquen la vida de la seva gent.
Us proposem una ruta de lleure i cultura per gaudir del paisatge típic de la Plana i del nostre patrimoni local.
En aquesta ruta us convidem a interpretar els diferents paisatges i ambients vegetals dels voltants de Tona, mentre anem passant pel costat de patrimoni arquitectònic rellevant. Al final per tenir una visió en conjunt gaudirem de les fantàstiques vistes de dalt el mirador del Turó del Castell. És una ruta fàcil, però al final, la volta al Turó del Castell i pujar a dalt, podria ser motiu d’una sortida diferent. Us avisarem quan sigui el moment i, si esteu cansats, sempre ho podreu deixar per un altre dia.
Sortim de Tona, direcció sud cap als plans de Vilageliu entre camps de cereals i unes magnífiques vistes de la serra de ponent i antenes de Collsuspina i, a l’altra banda del Congost, el massís del Montseny on destaca l’elevació del Castell de Tagamanent, el pla de la Calma i el cim del Matagalls.
Ens adonem que el paisatge agrícola no és uniforme sinó que s’alterna amb bosquets que trobem en diferents ubicacions.
De sobte, després de travessar un d’aquests bosquets ombrívols, arribem a l’ermita de Sant Miquel de Vilageliu i un dels masos més antics del terme. D’aquí, anirem a buscar la partió amb el municipi de Balenyà, que coincideix amb el torrent Güells. És en aquest torrent on trobarem
un raconet singular tant per la gorja del torrent com per l’aqüeducte que portava aigua al mas proper de Can Barbat.
Tornem cap a Tona, passant per sota la costa del Vilar, i descobrim els terrers grisos formats per margues de fa 60 milions d’anys. Per damunt aquestes costes, tornen a haver-hi plans fèrtils amb més camps i masies. Així fins a arribar a l’altiplà del Moianès.
Entrem de nou al poble, passant per cases benestants i pel costat de l’únic balneari testimoni d’aquella època (finals s. XIX inicis del s. XX), de banyistes que venien a Tona a fer salut i convertiren la població en un important centre d’estiueig.
Seguim amb vista a bonics paisatges d’altres plans i costes pel costat N-O del terme, per arribar al punt on haurem de decidir si desviar-nos cap a l’inici o seguir donant el tomb al Turó del Castell.
La volta al turó, travessant les diferents orientacions i copsant la seva vegetació, és recomanable, però tot depèn de si esteu cansats. Penseu que necessitareu una hora llarga, més si després de fer el tomb volem pujar dalt el turó.
Un cop fet el tomb, travessant la roureda, els terrers de margues i un parc emblemàtic del poble on es representa el pessebre vivent per Nadal, passem pel costat de l’ermita de Lurdes. Novament podem decidir si seguir el camí cap a l’inici o pujar el turó per gaudir del pla del Castell i les seves vistes.
Val molt la pena conèixer el pla del Castell, lloc on devien estar els primers pobladors de Tona, visitar l’església de Sant Andreu i gaudir de les vistes damunt el poble, el nucli medieval de l’ermita de Lourdes, la plana de Vic amb pobles i turons testimoni, i els relleus muntanyosos que l’envolten.