Tona és un poble amb una rica història i un passat marcat per la confluència de cultures. Els seus orígens es remunten al neolític, passant per assentaments íbers al Pla del Castell i al Camp de les Lloses, posteriorment convertit en enclavament romà.
Al segle IX, es va consagrar la primera església parroquial de Tona al Turó del Castell, un lloc que també acull una torre de guaita; al segle XVIII, Tona creix al voltant del camí ral i es transforma gràcies a les aigües sulfuroses, donant lloc als balnearis i els barris modernistes com Roqueta i Codina, on destaquen els xalets elegants.
Tona ofereix un entorn natural de turons, boscos i rutes ideals per a caminades i BTT. Aprofita també la variada oferta gastronòmica i comercial del poble.
Situada al cor de la Plana de Vic, Tona és una vila amb una història que es remunta a la prehistòria. Les troballes arqueològiques del Camp de les Lloses evidencien un poblament ja en època ibèrica i romana, amb una antiga via que connectava Vic amb Caldes de Montbui.
Durant l’edat mitjana, el castell de Tona, establert pel comte Guifré el Pilós, esdevingué el centre de la vila. Amb el temps, el municipi va guanyar autonomia i prosperitat, desenvolupant un teixit urbà i gremial al llarg de l’edat moderna.
El descobriment d’aigües sulfuroses al segle XIX va convertir Tona en un important centre d’estiueig i salut, amb la construcció de balnearis i cases senyorials. Malgrat els efectes de la Guerra Civil, el poble va créixer notablement al segle XX amb la industrialització i la modernització dels serveis.
Avui dia, Tona manté el seu encant històric mentre mira cap al futur, combinant el patrimoni, la natura i la qualitat de vida per a residents i visitants.
Tona té una història mil·lenària, amb evidències de poblament des del Neolític. Entre els segles VIII i V aC, el jaciment del Camp de les Lloses ja era ocupat, probablement de manera temporal. Això ens indica que l’actual municipi de Tona ha estat habitat des de temps molt remots.
Diverses troballes suggereixen que al pla del Castell hi podria haver hagut un assentament iber. Tanmateix, el primer nucli conegut amb més detall és el del Camp de les Lloses, que al segle II aC ja formava part de la romanització. Aquest assentament, amb un clar caràcter militar, estava vinculat a la construcció d’una via romana que comunicava Vic amb Caldes de Montbui. També s’hi han documentat tallers de fabricació d’objectes de bronze i ferro.
Cap a l’any 880, el comte Guifré el Pilós va establir o refer el terme del castell de Tona. Al cim del turó del Castell encara es conserva la seva antiga torre de guaita, que més tard es convertiria en la torre principal del castell medieval.
L’any 888 es va consagrar l’església de Sant Andreu, situada dins el recinte del Castell. Al voltant d’aquesta església, es va formar un petit nucli de població, mentre que altres masos apareixien al territori.
Durant els segles XIII i XIV, els Montcada van ser els senyors del castell de Tona. Després de la mort sense descendència de Guillema de Montcada, la vila va passar a mans del rei. El poble, però, va aconseguir recuperar el control sobre el seu territori gràcies a la col·laboració amb la ciutat de Barcelona, obtenint el dret de carreratge (1401). Aquest privilegi atorgava als habitants de Tona els mateixos drets i obligacions que els ciutadans de Barcelona, marcant l’inici d’un primer règim municipal autònom.
A partir del segle XVI, en un període de prosperitat econòmica, el poble actual va començar a prendre forma aprofitant un camí que connectava la Plana de Vic amb el Vallès i Barcelona. A aquest nou carrer s’hi van establir diversos paraires i teixidors, que van fundar una confraria pròpia. L’edifici que acollia aquesta confraria, avui encara conservat, també feia les funcions de casa del comú (ajuntament).
Durant el segle XVII, el bandolerisme va ser un problema recurrent, i fins i tot alguns habitants de Tona van formar part de la banda de Serrallonga. Una quadrilla de bandits va mantenir el poble en estat de terror durant un temps, en connivència amb les autoritats locals.
Aquest segle va marcar la construcció de la nova església parroquial, després d’un conflicte entre els habitants del poble i la pagesia. Va substituir l’actual santuari de Lurdes, que prèviament ja havia reemplaçat l’antiga església del Castell.
Durant les guerres napoleòniques i la Primera Guerra Carlina, Tona, com moltes altres poblacions catalanes, va patir l’impacte de la guerra.
La morfologia del poble va canviar amb la construcció de la variant de la carretera, desviant el trànsit que connectava Vic i Barcelona fora del centre urbà. A més, la descoberta d’aigües sulfuroses medicinals (1874) va donar lloc a la creació de balnearis i nous barris.
El primer terç del segle XX va portar grans avenços: l’arribada de l’aigua, l’electricitat i el telèfon, la inauguració de la fàbrica tèxtil i l’obertura de l’escola pública Caterina Figueras, impulsada per un estiuejant benefactor.
Durant la Guerra Civil, Tona va patir greus conseqüències: més de 30 tonencs van perdre la vida, l’església parroquial i la rectoria van ser incendiades, i centenars de refugiats, sobretot de Madrid, es van establir temporalment al municipi. També es va construir un camp d’aviació entre Tona i Hostalets de Balenyà, tot i que va tenir poca utilitat.
Després de la guerra i la postguerra, Tona va experimentar un gran creixement demogràfic i urbanístic. La indústria i el sector serveis van consolidar-se, i el municipi va millorar en infraestructures educatives, culturals, sanitàries i esportives.
Avui dia, Tona és una vila dinàmica i amb un ric teixit associatiu, que continua evolucionant sense perdre l’essència de la seva història.
Descobreix com arribar a Tona fàcilment amb qualsevol mitjà de transport.
📞 608 79 53 34
ROQUETA RENT A CAR📞 639 339 495 (Vehicle adaptat)
De dimarts a divendres de 10 a 14 h / Dissabtes, diumenges i festius d’11 a 14 h (Dilluns tancat)
Pau Casals, 2
93 812 52 34
tona.visitatona@tona.cat
C/Pau Casals, 2
Adherits a:
Carrer Pau Casals
+34 673 32 53 07
tona.visitatona@tona.cat
Altres punts d’informació
Parla amb l’oficina de turisme
Tens dubtes o no has trobat tota la informació que buscaves? Escriu-nos a través del formulari i et respondrem tan aviat com puguem!
Amb el suport de: